01. august 2022

Den Europæiske Sprogdag 2022

Image
Samuel Sweet, Pexels

Den Europæiske Sprogdag er den 26. september - her er inspiration og materialer fra ECML, så vi ude på skolerne kan gøre noget for at markere sprogene:

Kære alle

Vi er i fuld gang med forberedelserne til Den Europæiske Sprogdag d. 26. september 2022, og i den forbindelse sender vi hermed lidt flere informationer om markeringen af dagen i Danmark og i Europa.

Vi sætter stor pris på jeres store engagement og interesse for sprog og kulturer, og vi glæder os meget til at fejre denne dag med jer igen i år.

På lokalt plan

Sprog bygger broer – online event mandag d. 26. september 2022

Mandag d. 26. september 2022 markerer vi Den Europæiske Sprogdag i Danmark med en online event i samarbejde med Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark, Institut Français, Goethe-Instituttet og Studieskolen.

Overskriften for 2022 er ”Sprog bygger broer”. Dagen vil byde på forskellige sprogintroduktioner/sprogcaféer på ca. 10 sprog og et oplæg ved Elisa Polese om metoder til og fordelene ved at lære flere sprog på samme tid (oplæg på engelsk). Elisa er uddannet sproglærer, sprogcoach og forfatter. Hun har studeret mere end 25 sprog og underviser i 13 af dem. Hun har skrevet bogen “How to become fluent in multiple languages” og specialiserer sig i flersproget undervisning (op til ti sprog på ét kursus), ligesom hun har udarbejdet adskillige sprogkurser.

Der er også planlagt sprogintroduktioner/sprogcaféer i løbet af hele uge 39 målrettet både deltagere fra grundskoler og ungdomsuddannelser i skoletimerne og voksne om eftermiddagen/aftenen.

Program og mere information følger meget snart her.

Online sprogquiz

I samarbejde med Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark inviterer ECML Kontaktpunkt Danmark dine elever/studerende til at teste deres egne sprogfærdigheder i vores online sprogquiz. Quizzen udfordrer dine elevers/studerendes sprogøre ved at afspille lydbidder fra forskellige europæiske sprog.

Du kan finde quizzen på https://ecml.dk/den.../den-europaeiske-sprogdag-2021/fra d. 1. september 2022.

Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark og ECML i Danmark udtrækker 10 vindere blandt alle deltagere, og de heldige kan vinde boggavekort, t-shirts, armbånd, kuglepenne, blyanter, farveblyanter og andet godt.

Nye materialer, aktiviteter og konkurrencer på europæisk plan i 2022

Der er en række planlagte aktiviteter/initiativer på hjemmesidenfor at fejre Sprogdagen i 2022. Disse vil blive gjort tilgængelige i løbet af sommeren:

  • Flersproget haiku og flersprogede jokes. (Fx Where do cats go when they die? To purrrgatory / Où vont les chats quand ils meurent? Au purrrchatoire)

• Spørgsmål om sprog. (’Questions you never dared to ask about languages’). ECML er i øjeblikket i gang med at samle en liste med spørgsmål, som elever kunne stille, såsom: 'Har jeg virkelig brug for grammatik for at lære et sprog?' eller 'Har alle sprog en skriftlig form?'. Spørgsmålene videregives til eksperter, som vil besvare dem enten på skrift eller i videoformat (kommer til september).

  • Berømte citater, som alle i et land kender. (Fx 'Je pense donc je suis' - Descartes)

  • Hvor er jeg? – nyt spil. Kan du finde ud af, hvor et billede er taget? Vil du være i stand til at genkende sproget på billedet? Find tippet i billedet og kom på topscorelisten! Og: Tilføj dine egne billeder til spillet!

• En follow-up EDL-infografik til download med 21 mindre kendte fakta om Europas sprog.

Som altid vil ECML også fortsætte med at udvikle afsnittet 'fakta og sjov' på hjemmesiden, især language triviaplace names og celebrities speaking languages.

Europæiske konkurrencer

§ Sprogdags-t-shirt designkonkurrence: Der var en enorm interesse for konkurrencen sidste år og mange flotte design, og det vindende design kommer fra Dominika Maj fra Polen. T-shirten kan nu købes online. Forslag til design til 2023-udgaven af Sprog​​dags-t-shirten kan allerede indsendes nu (konkurrencen afsluttes d. 31. december 2022).

§ Den mest innovative Europæiske Sprogdag 2022: Deltag i konkurrencen med din event og vind en lille præmie (fra d. 1. september til d. 20. oktober).

Andre ressourcer – resultater fra 2021

§ EDL's 20th Anniversary Great Bake-Off. Mere end 570 opskrifter på kager blev sendt til 20-årsdagen, og de bedste er samlet i en flersproget opskriftsbog.

§ En rejse gennem Europas sprog. Denne pjece, der kan downloades på https://edl.ecml.at/languagejourney, følger Lara på hendes rejse for at opdage de forskellige sprog, der tales over hele kontinentet, og giver et glimt af de mange og varierede sprog, skikke og kulturer, der findes i Europa. Pjecen er rettet mod yngre elever og skal tilskynde børn til at blive opmærksomme på og udvikle en interesse for Europas mange sprog og kulturer fra en tidlig alder. Til pjecen er der knyttet både klistermærker og lydfiler. ECML producerer et begrænset antal trykte klistermærker, som kan bestilles sammen med 'Talk to me'-klistermærkerne. Pjecen er nu også tilgængelig på dansk.

Bestilling af materialer

Du kan bestille armbånd, klistermærker og blyanter til dine elever og studerende ifm. markeringen af Sprogdagen på jeres institution. Se materialerne her, og send en mail på contactpoint@ecml.dk med kort beskrivelse af din event og adresse.

Deadline for bestilling er mandag d. 27. juni 2022.

Vi håber, I vil være med til at markere Den Europæiske Sprogdag 2022 i Danmark, så vi sammen kan skabe mere interesse for fremmedsprog.

Del gerne denne mail med jeres netværk.

Bedste hilsner

Ana